Blue Flower

Itt, olyan dologról olvashatsz,:

Első lépések a kölyöknevelésben egy beagle tenyésztő szemével

A tenyészetben tartott kutyák tartásának - legalábbis, ha helyes úton jár a tenyésztő - sem szabad, hogy lényegesen eltérjen egy kedvencként egyedül, vagy éppen párban élő kutya tartásától.
A beagle, mint falkakopó alkalmas arra, hogy az ember együtt tartsa őket, nemtől és kortól függetlentül. (Ez az egyik oka annak, hogy kisérleti állatként használják). Ebben csak tüzelésnél és esetleg betegségnél van kivétel, -no meg alom esetén.
A kiskutyák védett helyen szülessenek, ahol a többi kutya sem tudja zavarni az anyát, - ez alapvető követelmény. 4 hetesen, mikor már az anyának is kellőképpen elege van a picikből, birtokba veszik az udvart is. Ez könnyebbség az anyának és a tenyésztőnek egyaránt és így a többi kutya is részt vesz a babázásban. Ebből még soha nem volt semmi probléma, sem betegség, sem baleset nem fordult elő. Viszont jó érzés nézni, ahogy a kanok is játszanak, bohóckodnak a kicsikkel. És a kicsik már itt kezdenek hozzászokni az élethez.

 Az első kérdés, ami felmerül a leendő gazdában: hogy mennyire lehet magára hagyni a kicsiket. Mivel mis is dolgozó család vagyunk -  a tenyésztés “csak” hobby - , ezért már a nyolchetes kölyökben is kialakul egy életritmus, amely a következő:
 - reggel evés, játék;
 - délben-kora délután evés, játék;
 - este evés, játék
 és a köztes időben alvás a helyükön. Ez ugye nem olyan bonyolult?!
Az esti játék persze sokkal tartalmasabb, általában ez a nap fő eseménye, mivel mi is ekkor érünk rá leginkább. A déli etetés elég tág határok közt elcsúsztatható, ilyenkor az anyát már visszazárom a többi kutya közé, hogy ne tudja elenni a kölykök elől a tápot. 

Ha ezt az új gazda nem rontja el az első napokban, akkor jól jár, ha elrontja, akkor kicsit saját dolgát nehezíti vele. Az első napon a kölyök az új helyen általában nyafogós, de nem mindig. 

Másik kérdés, hogy lakásban hogyan tartható. Ebben én is csak mások véleményére támaszkodhatok, mivel nálam alapvetően kinn vannak a kutyák. Úgy összegezném, hogy amíg felnő a kutyus, legyen egy hely, ahol nem tud kárt tenni, ami nem úgy értendő, hogy szándékosan  rosszat akar tenni, hanem unatkozik, és ezért valamivel elfoglalja magát. Ez az ember szemszögéből persze olykor jelentős anyagi kárt jelent. De ha van egy hely, egy nagyobb ketrec, egy elkerített rész, amelyet a kiskutyával megszoktattak, megszerettettek, - lényeges, hogy az első tapasztalatai pozitívak legyenek - , akkor ez működni fog és a kicsi szívesen fog benne lenni. Ne hazsnáljuk ezt a helyet büntetésül !

Itt felmerül egy álatlánosan érvényes észrevétel. Azt tanácsolom, hogy egy-egy helyzetet, legyen az jó vagy rossz, nézzük meg a másik fél - adott esetben a kiskutya szemszögéből! Nme kell itt nayg dolgokra gondolni, hiszen az Ő “gondolkodása” sem éppen bonyolult. Adott dologra én hogyan reagálnék, ez legyen a kiindulási helyzet. Olyan dolgot nem lehet elvárni a kutyától, hogy amit nem tapasztalt meg , arra a mi általunk kívánt cselekedetet adja!
Ezek az első hónapok (sőt talán évek?) arról szólnak, hogy a gazda átverni a kutyát, vagy fordítva. De számomra ez az egyik szépsége a kutyatartásnak.Ez egy örökösen megújuló játék, amely sok örömet, s olykor némi bosszúságot jelent. Ilyenkor ugye nem kell mondanom, hogy ki nyerte a játékot, a jó játékos azonban sokkal többször nyer, mint veszít.

A kölyökkorhoz tartozik még a sétáltatáshoz szokatatás. Ezt minden kutya szereti, éljen lakótelepen vagy kertes házban. Ez ugyanis kizökkenti a kutyát, valami más vár rá, mint otthon, és ezt nagyon igényli. Amelyik kutya nem szeret sétálni, annak valami nagy oka van. A beagle-ről kialakult vélemény, hogy szökös fajta és hogy nem lehet elengedni. Ott kezdeném, hogy a kutyasétáltatás kezdete a 3 hónapos kor, amikor a 4 kezdő oltás megvan. Ettől mindeki belátása szerint térhet el. Az első séták úgy néznek ki, hogy megy a kiskutya (ha megy) ahová akar, és a gazda követi őt a póráz végén. Ez három-négy séta után megfordulhat, de vigyázva, hogy a pozitív benyomás megmaradjon a kicsiben (néha egy kis furfang nem árt).
Általában egy hét után, amikor még nem túl magabiztos, lecsatolom a porázt, a kicsi - mivel a gazdánál érzi magát biztonságban, általában szívesen jön a hívószóra. Ezt jutalmazás kövesse - érdemes éhesen menni sétálni, akkor jobban hajlanak a szóra. Akinek van idősebb, szófogadó - kutyája, annak ez nem jelent problémát, aki ismer ilyet, - a kutyasétáltatás sokszor összehozza az embereket - azoknak szintén nem.
Aki egyedül van a kutyájával, az olyan helyet válasszon, amit még a kutya nem ismer és nincsenek zavaró körülmények. Ha az első próbálkozások sikeresek, ahol csak néhány lépésről indul a visszahívás, fokozatosan növeljük a távolságot.
A jutalom soha ne maradjon el. Ezután, ha eltávolodik a kiskutya, nézzük, hogy mikor figyel ránk, de ne hívjuk, forduljunk meg és keltsünk valami “jó” zajt (pl. tápos zacskó), ha visszajön, nagy dicséret és jutalomfalat a zacskóból. ezzel elérhetjük, hogy a szeme sarkából mindig ( a legjobb szimatolás közben is) figyeljen bennünket.
Veszélyes helyek elött (közlekedés, friss vadnyomok, nem barátságos kutyák) mindig vegyük pórázra a kutyát! A sétáltatásról azért érdemes ennyit beszélni, mert ha nem mozog eleget a beagle, az egy csomó probléma forrása lehet, arról nem is beszélve, hogy a tanult viselkedési-formákat sincs módja idejében elsajátítani , sőt nem tud hozzászokni kellőképpen a séta alatt őt érő ingerekhez ( zajok, illatok, mozgások stb.), ettől később félénkké, zárkózottá válhat.

A szökésről.

Nekem eddig (10 év) háromszor szökött el beagle-m. Elöször egyik felnött kutyám esti sétánál, a hegyláb alatti cserjésnél, egy vaddisznót hajtva fel a hegyoldalba tünt el. Sokáig hallottam a távolodó ugatást, az lején még egy-egy horkantást is. A cserjés megakadályozott abban, hogy utána tudjak menni. Két óra múlva a kutya visszajött ugyanoda, ahonnét indult. Azonban azt az érzést, amíg vártam, azt nem kívánom senkinek, ahhoz kötélidegek kellenk.
Másodszor építkezésünk alatt (hiányos kerítés, éppen nem volt elég idő a kutyák sétáltatására) szökött ki két kutyám a kerítés alatt, és nyakukba vették Szentendrét. Hol innen, hol onnan telefonáltak az ismerősök, hogy látták a kutyákat. Éjjel fél tizenkettőkor adtuk fel a keresést a családommal. Reggelre, mire a kakas kukorékolt a szomszédban, hazajöttek. És ilyenkor még meg is kell dicsérni őket, hogy milyen ügyesek voltak!
Harmadszor pedig egy fiatal kanom sétáltatás közben megijedt egy szokatlan zajtól. Fiatalok jöttek szembe gördeszkával és mikor ugrattak velül az nagyot csattant. A kutya mögöttünk volt - én beszélgettem - , nem vettem észre mindjárt, csak fél perc múlva és ő már elszaladt az utcák közt. Másfél óra múlva 2 kilométerrel arrébb találtuk meg, akkor már láthatóan a hazafelé vezető utat kereste, és nagyon örült mikor meglátott minket.

Ezek a problémák is csak azt a fontos szabályt erősítik, hogy meg kell tanulni a gazdának a kutyáját sétáltatni, ha örömét akarja lelni abban a tizenegynéhány évben, amelyet együtt töltenek. 

Ja és zacskót ne felejtsenek el magukkal vinni, ha sétálni mennek kutyájukkal !!

Holovitz Lajos
 

A ringben megfelelő viselkedés, szabályokra való felkészítés bármely kennelben a napi rutinsorán kell, hogy megtörténjen. Sajnálatos módon sokan esnek el győzelmektől és díjaktól , mert a kiállító nem ismeri a ring szabályokat, s ezért a kutya viselkedése nem megfelelő. Nagyon súlyos esetben a ringből való kizárás is előfordulhat.
 
 
 Némely kutya képlékenyebb a tanulásra; élvezi azt, hogy foglalkoznak vele.
Ösztönből vezérelve érzi, hogy melyek az elvárások vele szemben, amikor ringbe áll.
Azonban ők a kisebbséget képviselik a kutyatársadalomban.
 
 
  A többséget szoktatni és trenírozni kell, hogy majdan a bírók szeme elött a legelőnyösebb formáját hozza.
 
 
 A kezdő felvezetőknek ezért pontosan ismerniük kell a ring szabályokat, bírói
követelményeket, és tisztában kell lenniük azzal, hogy kutyájuk felkészítése sok idő és türelmet igényel.
 
 
 Minden bíró alapvető kérése, a kutya ringben való megadott irányban történő fegyelmezett felvezetése,a bírálatra várakozó ültetés, és a fogazat megtekintésének elősegítése.
 
 
 Fontos a kutya 1-2 percre való standard szerinti megállítása! Ebben a pozícióban mutatja a legjobban alakját, izomzatát és végtagszögeléseit!

Amennyiben ennek az alapvető elvárásnak az állat nem felel meg, nehezen várhatjuk el a megfelelő díjazást.
 
 
 Mielött egy Beagle megkezdené kiállítási karrierjét, meg kell, hogy tanulja a fegyelmet és az egyhelyben történő megállást! Így mutatkozik meg kiváló fajtajellege.

Ezután következik a szabad, de fegyelmezett mozgás póráz segítségével.
 
 
 Hogy mikor kell elkezdeni a kutya felkészítését, erről eltérőek a vélemények.
Egyesek szerint minél korábban annál jobb. Mások úgy vélik, hogy előbb a kölyök tanulja meg a póráz viselését, és azon való vezetés szabályát, amire később lehet építeni. Kutyánk esetében egyet figyelembe kell, hogy vegyünk, a kölyök beagle nagy kifejezőkészséggel rendelkezik, gyorsan, könnyedén tanul, és nagy kapacitású memóriával rendelkezik!
 
 
 Az elso" leckének rövideknek kell lenniük, és sűrűn kell egymást követniük, lehetőleg azonos időközökben. Ezek minél gyakoribbak annál hamarabb érünk célt!

Fontos a kutya állandó dicsérete, és alkalmankénti jutalmazása!
 
A legelső leckéknek tartalmazniuk kell a kívánt pozícióban történő megállítást. A megfelelő pozíció a következő:

 • A mellső lábaknak egyenesen, párhuzamosan, a test vonalán belül kell lenniük.
 • A testnek úgy kell elhelyezkednie, hogy a hát vonala egyenes, feszes legyen.
 • A hátulsó lábaknak párhuzamosnak, enyhén hajlottnak kell lenniük, párhuzamos csánkokkal.
 • A fejet megfelelően magasra kell emelni, hogy mutassa a koponyát és a nyak természetes hosszát. Annyira viszont nem magasra, hogy a fülek helyzete, és a pofa kifejezése eltorzuljon.
 • A farok egyenes és felálló legyen.

  
 Az első leckék során nehéz a kölyköt ebben a megkívánt pozícióban megállítani, de türelemmel, esetleg jutalmazással ez is elérhető.

Sosem szabad engedni, hogy a kölyök a felkészítés során féljen! Elveszti érdeklődését, és nem fog velünk együttműködni. Ha elértük, hogy megáll próbáljuk elengedni őt, hogy megtartsa magát. Ha leül, vagy elmozdul, igazítsuk vissza!
 
 
 Amikor a megkívánt pózt felveszi, mindig ugyanazt a vezényszót ismételjük neki, ami egyedenként bármi lehet. A legelterjedtebb az ÁLLJ!
 
 
 Az első leckét a kutya számára ismerős környezetben kell adnunk, s mikor már megszokta a pórázt, idegen helyen is gyakorolhatunk. Fontos része a felkészítésnek a kutyák társasága, hiszen így érhetünk el ring-hatást.
 
 
  Az a kutya, mely idegen szaggal telített környezetben vezényszóra megállja a helyét, és megfelelően viselkedik, nagyobb eséllyel indul,mint más társa!
 
 
 A Beagle természeténél fogva kedves és tanulékony, értelmes lény, kit megfelelően oktatva igazi kezes, és sok örömet szerző társsá nevelhetünk.
 

Beagle Munkavizsga Szabályzat

 
 A beagle az FCI szabáyzata szerint a Champion cím eléréséhez
munkavizsgára kötelezett fajta. A MEOE szabályzata értelmében a Szépségchampionátushoz az elérhető összpontszám 2/3 -t teljesíteni kell.

A beagle nyúlhajtásra kitenyésztett angol kopófajta. Eredeti
funkciójára manapság már csak néhány országban használható.
Magyarország törvényei tiltják a kopózást.Így az örökletes tulajdonságai alapján más célokra használjuk. Azonban ezen tulajdonságok - mint a hanggal hajtás vagy a kiváló nyomkövető képesség - fennmaradása a fajta szempontjából alapvető.

A vizsga célja tehát a veleszületett hajlamoknak és a kutya képzettségének, így taníthatóságának vizsgálata. ez utóbbi a falkakopók esetében nem tartozik a fajták erősségei közé, de a feladatok egyszerűségét figyelembe véve mégsem megoldhatatlan probléma.

A munkavizsgán vagy versenyen csak FCI származási lappal rendelkező kutya vehet részt, életkortól függetlenül.
A vizsga szabályzata alapján verseny rendezhető, melyen beagle-n kivűl más falkakopók is indulhatnak.  

A vizsga részei:

 • vezetékre vétel
 • porázon vezethetőség
 • erdei cserkelés
 • elfektetés
 • vezeték munka mesterséges vércsapán
   


Vezetékre vétel:

A szabadon futkározó kutyát vezetője füttyel vagy hangjellel magához hívja. A kutyának örömmel kell vezetőjéhez mennie és hagyni, hogy a pórázt rácsatolja.

Pórázon vezethetőség

Nem lehet vizsgázni szorító vagy szöges nyakőrvvel. A kutya a vezető lába mellett halad. A bíró utasítására a vezető kopójával fordulatokat végez, melyeket mezőn és lábaserdőben is végrehajt. A lényeg, hogy szemléltesse kopója vezethetőségéz.
A kutya nem rángathatja, húzhatja a pórázt, nem vontathatja magát. Az erdőben olyan közel kell a fák mellett elhaladni, hogy a kutyának le kelljen maradnia vezetője mögött. A kutya nem akadthat fenn a porázzal a fán.

Erdei cserkelés

A feladatot lehetőleg cserkelőúton vagy nyiladékon végezzük. A vezető óvatosan halad, a kutyának láb mellett vagy a vezető mögött kell haladni úgy, hogy vezetőjét ne akadályozza. 20 lépés után a vezetőnek meg kell állnia, a kutyát egy kéz- vagy halk hangjellel le kell fektetni. Ezt követően a vezető 15 lépést továbbhalad, mialatt a kutya helyben marad. 15 lépés múlva a vezető a kutyát jellel magához hívja és együtt haladnak tovább.
Hiba, ha a kutya vezetőjétől eltávolodik, keresni kezd, nem marad nyugodtan helyben.

Elfektetés:

Elfektetés szabadon:

A vezető kutyáját elfekteti, majd kb 10 lépést továbbhalad és befordul az erdőbe. 2 perc elteltével kb. 1 perces időközzel egy segítő két lövést ad le, majd 2 perc elteltével a vezető visszamegy kutyájához. Ez idő alatt a kutyának csendben és nyugottan fekve kell maradnia. Ha a kutya felül, de helyét nem hagyja el, nem számít hibának. Hiba, ha a kutya nyugtalankodik, ugrál vagy nem marad csendben. Amennyiben helyét 5 m-nél messzebbre elhagyja, a feladat 0-ra értékelendő.
Amennyiben ezt a gyakorlatot a kutya rögzitett pórázon hajtja végre, az “Elfektetés rögzített vezetéken” feladatot teljesíti. Azonban a kutya ez esetben sem nyugtalankodhat, ugathat vagy ugrálhat, illetve tilos a vezeték rágása.

Vezetékmunka mesterséges vércsapán:

A vércsapákat lehetőleg aljnövényzettel fedett szálerdőben kell
fekteni. A csapa indulhat erdőn kivül növényzettel fedett területen, de a 2. töréstől feltétlenül erdőben legyen. A fektetéshez vadvér, ennek hiányáben marhavér használható. A vért spriccelni vagy tupfolni kell. A csapa hossza 600 m, 2 tompaszögű töréssel, a 2. és a 3. száron egy-egy sebággyal. A vércsapa készítéséhez kb. 2,5dl vér szükséges. A vércsapa elejét és végét táblával kell jelölni, végére őzet vagy vadbőrt kell helyezni, a csapafektetéshez használt vérrel megjelölve.
A kijelölésnél és a fektetésnél az egyik bírónak jelen kell lennie. A munka a fektetéstől számított 12-14 óra múlva kezdhető meg. A csapa kidolgozásakor a kutyát a vezetőn kívül két bíró kiséri. A vezetékmunkához min. 6 m hosszúságú vezeték használható, melyet csapakövetésnél teljes hosszában ki kell ereszteni. A munka során a vezető halk szavakkal bíztathatja kutyáját, csapakövetés közben megállíthatja, lefektetheti majd továbbindíthatja. Nem hiba, ha a kutya röviden letér a csapáról, de önmagát korrigálva visszatér és folytatja a munkát. Hiba viszont, ha a kutya nem érdeklődik a csapa iránt, idegen nyomra tér át, és vissza kell helyezni az eredetire, ha a vezető nem enegedi ki teljes hosszon a vezetéket, ha gyeplőzve irányítja a kutyát, vagy hátrafordulva a bíróknak kitett jeleket figyeli. A kutyát kétszer lehet ismételten a helyes csapára tenni (csapára tételnek az számít, ha azt a bíró rendeli el;ha a kutya a terepadottságokat figyelembe vételével kb. 40 méterre eltávolodott a csapától, és arra magától nem találna vissza. Ilyenkor a vért a bíró mutatja meg.) Ha a vezető észreveszi, hogy kutyája letért a csapáról és magától visszateszi, nem számít ismételt csapára tételnek, de a bizonytalankodást az értékelésnél figyelembe kell.
Minden kutyát külön csapán kell vizsgáztatni.
 

Feladat

é.sz.

oszt.

Legalacsonyabb pontszám

Max. pontszám

Vezetékre vétel

 

1

2

4

Porázon vezethetőség

2

2

4

8

Erdei cserkelés

2

2

4

8

Elfektetés rögzített szíjon

2

2

 

(8)

Elfektetés szabadon

4

1 1/2

 

16

Vércsapa munka

30

2

60

120

Elérhető összpontszám: 156
Minősítés:
         I. díj             120-156
         II. dij          108-119,5
         III.díj          98-107,5
A III. díjas munka esetén az elfektetés rögzített szíjon is végezhető.

Képesség vizsga szabályzat Beagle fajtáju kutyák részére


 A vizsga célja:

A kutyák veleszületett képességeinek és kedvező illetve kedvezőtlen idegrendszeri sajatosságainak felderítése.

 Korhatár:

A vizsga során cél az állat eredeti tulajdonságainak vizsgálata. melyet a tanítás erősen befolyásol, így célszerű az fiatal korban letenni.
Az alsó korhatár egy év, de kívánatos két éves korig a vizsgát
letenni. A vizsga letétele a tenyészthetőség feltétele, de az a tenyészszemle küllembírálatától függetlenül is letehető.

 A vizsga részei:

 • - Csapekövetési hajlam vizsgálata
 • - Lövésállóság vizsgálata


Csapakövetési hajlam:

Magyarországon az érvényben lévő vadászati jogszabályok tiltják a kopókkal eredeti formában történő vadászatot.
Jelenleg ezen fajták egyedi sebzett vad utánkeresésére használhatók. Ennek alapja az állat kiváló csapázási hajlama és éles szaglása.A feladatot a fiatal állatok részére lőtt nyúllal végeztetjük. Ennek hiányában házinyúl is használható.

Kivitelezés:

A gyakorlat megkezdése előtt kb. 10 perccel 50 méter
hosszú vonszalékot fektetünk. A fektetést a kutya nem láthatja. Minden kutya részére külön vonszalék fektetendő. 10 perc eltetével a kutyát hosszú vezetéken (6-8 méter) a vonszalék kezdetéhez vezetjük, és “Keresd, csapa” paranccsal azt megmutatjuk neki. A kutyának a csapa iránt érdeklődést kell mutatni, kivánatos, ha azon elindul és végig kidolgozza. Mivel a feladat csak a keresési hajlam vizsgálata, így a tökéletes kidolgozás nem követelmény. 

Lövésállóság vizsgálata:

A lövésállóság vizsgálata egy általános idegrendszeri teszt.

Kivitelezés:

A gyakorlathoz sörétes fegyver használható. Szükség esetén ez startpisztollyal helyetesíthető, ez azonban nem kívánatos. A gyakorlat során a kutyák ötös csoportokba állnak, amelyet egyszerre bírálnak. A 20 másodperces közzel leadott két lövést egy segítő adja le, a kutyáktól min. 20 méter távolságra.
A kutyák a feladat közben gazdáikkal a körben haladnak, a bíró a kör közepén helyezkedik el. A feladat során az állatnak nem szabad félelmet mutatni. Az a kutya, mely a lövést követően megijed, de vezetője szavára a gyakorlatot folytatja, lövésre érzékeny minősítést kap, de tesztje megfelelőnek
tekintendő.
Amelyik kutya a lövésre pánikba esik, vezetője szavára sem reagál, a vizsgából kizárásra kerül.

 Értékelés:

   
 

 

 

szorzó

osztályzat

összpontszám

Csapakövetési hajlam:

Munkakedv

4

4

16

 

Nyombiztonság,nyomtartás

2

4

8

Lövésállóság:

Megfelelt lövésálló

 

 

 

 

Megfelelt lövésre érzékeny

 

 

 

 

Nem felelt meg

 

 

 

 

Megjegyzés

 

 

 

Minősítés:

Elérhető pontszám: 24

Kiválóan megfelelt:

Lövésnél: min. megfelelt, pontszám: 20-24

Megfelelt:

Lövésnél megfelelt, pontszám: egy fázisban sem lehet 0 osztályzat

Nem felelt meg:

Lövésfélő, vagy bármely feladatnál 0 osztályzat