Blue Flower

( KENNEL CLUB 1986, FCI No. 161d 1987)
 

      
 Általános megjelenés:
Erős, zömök felépítésű kopó. A minőség benyomását kelti durvaság nélkül.
 
 
 Jellemzők:
Vidám természetű kopó, alapvető feladata a nyomkövető vadászat, elsődlegesen nyúlra. Bátor, nagy aktívitással, életerővel, eltökéltséggel párosulva. Éber, intelligens és kiegyensúlyozott.
 
 
 Temperamentum:
Barátságos és éber, nem agresszív, de nem is félénk.
 
 
 Fej és Koponya:
Megfelelően hosszú, erőteljes, de nem durva. A szukák feje finomabb. Redőktől, ráncoktól mentes. A koponya kissé domború, mérsékelten széles, enyhén csúcsosodó. A stopvonal kifejezett, a nyakszírt és az orrhegy közötti távolságot lehetőleg pontosan felezze. Az arcorri rész nem elhegyesedő, az  ajkak mérsékelten leffenytűsek. Az orrtükör széles, kívánatos a fekete szín, de világosabb színű kutyáknál gyengébb pigmentáció is megengedhető. Az orrlyukak tágak.
 
 
 Szemek:
Sötétbarnák vagy mogyorószínűek, meglehetősen nagyok, de nem mélyenüllőek vagy dülledtek. Megfelelő távolság van közöttük, szelid, esdeklő kifejezéssel.
 
 
 Fülek:
Hosszúak lekerekített heggyel, előre húzva csaknem elérik az orr csúcsát. Alecsonyan tűzöttek, finom texturájuak, a pofákhoz szorosan simulva kecsesen lógnak.
 
 
 Száj:
Az állkapocs erős legyen, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással. Azaz a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat és az álkapocsra merőlegesen helyezkednek el.
 
 
 Nyak:
Elég hosszú ahhoz, hogy a kutya képes legyen könnyen lehajolni a nyomkövetéshez. Enyhén ívelt és kissé lebernyeges.
 
 
 Elülső végtag:
A lapockák jó szögelésüek, nem terheltek. Az elülső lábak egyenesek, jól alátámasztják a testet, a mancsok felé nem keskenyednek el. A csontok szilárdak és keresztmetszetben kőr alakúak. A lábtő rövid, a könyökök zártak, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé. A könyök magassága kb. a marmagasság fele legyen.
 
 
 Test:
A hát feszes és egyenes. A mellkas a könyök alá ér. A bordák jól íveltek, megfelelően hátrafelé irányulnak. A kötés rövid, de jól kiegyensúlyozott. Az ágyék erőteljes és hajlékony, a has nem erősen felhúzodó (nem agárhas).
 
 
 Hátulsó végtag:
A combok izmosak, a térdek jó szögelésüek. A csánkok szilárdak, mélyen helyezkednek el és párhuzamosak egymással.
 
 
 Mancsok:
Zártak és szilárdak. A mancsok boltozatosak, a talppárnák erőteljesek, nem nyúllábú és a körmök rövidek.
 
 
 Farok:
Erős, mérsékelten hosszú. Magasan tüzött, élénken hordott, de nem görbül a hát fölé, sem tőből nem hajlik előrefelé. Jól szőrözött különösen az alsó oldalán.
 
 
 Járás/Mozgás:
A hát mozgás közben egyenes, feszes, oldalirányú kilengést nem mutat. A lépés szabad, elől térölelő, magas akció nélkül. A hátsó lábak képviselik a hajtóerőt. A végtagok mozgása nem lehet hátul talajon szűk, elől lapátoló vagy keresztező.
 
 
 Szörzet:
Rövid, sűrű és az időjárásnak ellenálló.
 
 
 Szín:
A barnát kivéve minden kopószin megengedett, a farok vége fehér.
 
 
 Méret:
Kívánatos legkisebb marmagasság 33 cm (13 inch). Kívánatos legnagyobb marmagasság 41 cm (16 inch).
 
 
 Hibák:
Az előző pontoktól való bármilyen eltérés hibának tekintendő és az eltérés mértékétől függ a hiba súlyossága.
 
 
 Megjegyzés:
A kanoknak a herezacskóban két normális heréjük legyen.